Skottens historie

 
     
 

 
  Som med alle racer af enhver art, er oprindelsen af Skotsk Terrier ukendt. Alt hvad vi ved  er, at i det vestlige højland af Skotland og øerne på Hibriderne,  fandtes der en terrier på korte ben og med en ru pels.”

Dette var påstanden som W. L. Mccandlish, skrev i 1909  i bogen “The Scottish Terrier og West Highland White Terrier”. Da bogen blev omskrevet ca. 20 år senere ved Mrs. D. S. Caspersz gentog hun Mr. Mccandlish’s åbnings replik. Imidlertid i 1956 ændrede Mrs. Caspersz mening og bekendtgjorde, "..... at Scottish Terrier nedstammer direkte fra en race af små terrier med en stor fortid - der ikke er nogen tvivl.” Desværre er denne påstand ikke dokumenteret.

Det var først i 1879 at racen opnåede en udstillingskvalitet i den acceptable form og type  som vi accepterer i dag som en Skotsk Terrier. Kennel Club England afholdte en udstilling på Alexandra Palace, London, i 1879 med 13 udstillede hunde i racen. Dommeren var Mr. I. B. Morrison af Greenock, som havde studeret racen meget intenst, og var ansvarlig med Mr. Thompson Gray og andre for den første race standard nogensinde.

På dette tidspunkt (1879)  var racerne ”Skye Terrier” og “Dandie Dinmont”  allerede vel etableret på udstillings scenen, ”Cairn Terrier” og  ”the West Highland White” opnåede  officiel status et par år senere.

Hvilken terrier var Skotsk Terrieren ??

Da det var først var foreslået at Skotten skulle have den officielle titel af ”Skotsk Terrier ” protesterede ejerne af Skyes, Cairns og West Highland øjeblikkelig, og påstod, at deres racer var den rigtige type af Scottish Terrier. Denne diskussion blev taget op igen i 1910 da Cairn Terrier skulle officielt anerkendes. På Crufts Show i foråret 1908 var det to klasser for “kort håret Skyes” dømt ved Mr. Robert Leighton. De udstillede hunde var fra Ardrishaig på Loch Fyne og blev fremvist ved Mrs. Alaistair Campbell. Deres navn var Doran Bhan, Roy Mohr og Cuileaa Bhan og blev berømte Cairns. Efter bedømmelsen mødtes man i ”Skye Terrier Club” og mange protesterede over bedømmelsen.

Formanden for ”Skye Terrier Club”, Isabel Aberdeen, foreslog at navnet ”Cairn Skye Terrier” eller ”Cairn Terriers af Skye” skulle angive deres oprindelsessted. Men komiteen i Kennel Club England bestemt sig for “at racen som hidtil var beskrevet som ‘kort håret Skye Terriers’ skulle nu registreres som Cairn Terriers" 

Hunden som søges, og opdrættes som en Skotsk Terrier er ”the Highland” eller ”Cairn Terrier”, kendt af nogle som ”kort håret Skye. Nogle år før starten på debatten, kom terrierne fra Mr. Macdonald af Dunvegan i Skye. De kendes bedre i Skye som en ”ren Skye Terrier”. Tom Homer kommenterer i hans bog “Terriers of the World — deres historie og karakteristikker”, det kan ske, at ikke alle har den samme opfattelse af ordet ”ren” 

Et besøg hos Sir Paynton Pigott

Robert Leighton  i bogen “The Complete Book of the Dog” udgivet i 1922 siger:— “Det var fra den gamle Cairn Terrier at den moderne Skotsk Terrier udviklede sig. Denne udtalelse var en selvindlysende sandhed. Kæden af afstamningen er komplet i hver led. Sir Paynton’s  hund med navnet Granite, var den første ”skotsk terrier” som deltog på en Kennel klub udstilling. - kraftig hoved og hals, pelsen var brindlet, og formen af hoved var rævelignende, en fin kort snude, små spidse øre, og en temmelig lille hovedform. Identifikationen af Granite må nærmest være en Cairn Terrier, som illustreret med et portræt af Granite, tegnet af maleren Burton Barber.

 
 

Billedet viser en afpasset hund med en flot krop, meget gode ben, en velplaceret hale og et pænt afbalanceret hoved. Kroppen var næsten så lang som var det en Skye Terrier.
Granitt var utvivlsomt en Skotsk Terrier, selvom vi kender racen anderledes i dag,  -  for lang i ryggen og kortere i hovedet,  -  men en ægte Skotsk Terrier.
 
 

Den hvide Skotsk Terrier eller West Highland White


 
  Skotsk Terriers i Fifeshire 

Indtil videre har alle rapporter om Skotsk Terriers været fra det vestlige af Scotland og anskaffelse af dam af Ch. Dundee fra Bridge of Orchy i Argyll. Men i ca. år 1900 udgav James Robertson bogen “Historical Sketches of the Scottish Terrier”, hvori han beskrev Skotsk Terrier hunde fra ”East og Fifeshire”. Han boede i St. Andrews, og var tilknyttet med udstillinger med Skotsk Terriers. Senere ”uddannede” han sig som skotteopdrætter og har haft over 60 berømte Skotsk terrier.

Oven over er et billede af Skotsk Terriers i arbejde, Maleriet har teksten “Skotsk Terrier i arbejde på en cairn i West Highlands”

 
 

Aberdeen Terrier 

Siden starten på Skotsk Terrieren, har den også haft navnet ”Aberdeen Terrier”. Navnet Bruges stadig flere steder i verden.

Dorothy Gabriel skrev, “Fra navnet (Aberdeen) må det være rimeligt åbenlyst at de stammer fra den by eller omegnen omkring.” Hun er den eneste forfatter som håndhæver denne påstand. Hr. Adamson var en tidlig Scottish Terrier udstiller fra Aberdeen og en grundlægger af SCOTCH TERRIER CLUB. Nogen forfattere mener, at han sammen med Dr. Van Best har fremavlet Aberdeen Terrier ved at blande racer. Når det var Skotsk Terrier så tæt på som i St. Andrews virker dette uvirkeligt,  men meget sandsynligt, at Aberdeen Terrier var en Skotsk Terrier.