FCI's racebeskrivelse

 
 

Navn:
Scottish terrier.

Oprindelsesland:
Storbritannien

Karakter:
Loyal, tillidsfuld, modig og særdeles intelligent.

Højde: 
25,4 cm - 28 cm
Vægt: 8,6 - 10 kg.

 
  Anvendelse:
Oprindeligt avlet som jagthund, nu selskabshund.


Mund:
Store tænder med regulær saksebid, de øverste overlapper de nederste (overbid).
Farver:
Sort, hvede eller brindlet.Pels:
Tætliggende dobbelt pels, underulden er kort og blød, ydre pels er stiv. Tilsammen giver det en vandresistent pels.
 
 
 
  Skotten blev oprindeligt avlet til jagt, og der blev lagt stor vægt på dyrenes funktionsduelighed. Hundene var modige, hårdføre og robuste. Den barske natur og det blæsende og fugtige klima stillede store krav til hundenes kondition og til deres pels.
Det skotske landskab stillede store krav til hundenes anatomi. Den skulle have kraftige ben med store poter og trædepuder, der kunne fungere som grave- værkstøj, et kraftigt bagstel som kunne fungere som motor, når hundene skulle frem i det ofte meget barske terræn. Skotten er udstyret med et kraftigt kæbe- parti, halen er tyk og har altid fungeret som et godt håndtag. Øjnene er godt beskyttet af de lange øjenbryn og ligger dybt i deres huler. Denne standard holder man meget fast på i avlen, således at skotten også i dag svarer til den oprindelige beskrivelse.
Skotten har mange tiltalende fordele. Den har en nem størrelse og en pels- struktur, som efter en eller to rysteture tørrer sig selv. Den er hårdfør og besidder en forbløffende tilpasningsevne. Racens charme og personlighed er, at den ,der en gang har ejet en Skotsk Terrier, forbliver racen tro resten af sine dage. Dens temperament kommer til udtryk i det vågne intelligente blik sammen med de små spidse ører. Dens legelyst og glæde ved alt, hvad der er sjovt, holder ofte ved langt op i alderen.